Składniki:
• 30dag okrągłych biszkoptów
• Szklanka soku pomarańczowego
• 50dag malin
• 3-4 kiwi
• 4-5 brzoskwiń
Na krem:
• 1/2 litra kremówki
• 2 szklanki mleka
• 6 żółtek
• ½ szklanki cukru
• Op. cukru waniliowego
Przygotowanie:
• Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mleko zagotować i gorące małymi porcjami wlewać do utartych żółtek, cały czas mieszając. Masę wstawić do większego naczynia z wrzątkiem i ubijać, aż zgęstnieje (nie dopuścić do zagotowania). Krem odstawić do ostudzenia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem waniliowym, połowę wymieszać z kremem.
• Owoce oczyścić, pokroić w plasterki (maliny na pół). Biszkopty skropić sokiem pomarańczowym. Na dużym talerzu ułożyć okrągły spód z biszkoptów, posmarować kremem i obłożyć owocami. Ułożyć następną warstwę biszkoptów, przykryć kremem i owocami. Powtarzać tak, aż do wyczerpania składników. Każda kolejna warstwa biszkoptów powinna mieć mniejszą średnicę, aby tort zwężał się do góry.
• Gotowy tort posmarować resztą ubitej kremówki, udekorować owocami i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.
Przepis otrzymaliśmy od Pani Eweliny Modelewskiej.