Składniki:
• 200 ml śmietany kremówki
• 500 g naturalnego jogurtu
• 100 g cukru pudru
• 10 g żelatyny w proszku
• 2 łyżki syropu z czarnych jagód
• Olej i cukier puder do formy lub pojemniczka
• 2 garście świeżych czarnych jagód
Przygotowanie:
• Szklaną miskę średniej wielkości wysmaruj olejem i wysyp cukrem pudrem. Zamiast deseru w formie dużego „ciasta” można przygotować także deserki w osobnych szklaneczkach czy pucharkach.
• Śmietanę ubij na sztywno, jogurt rozmieszaj z cukrem pudrem i małymi porcjami dodawaj bitą śmietanę.
• Żelatynę zalej 50ml zimnej wody i mieszając doprowadź do wrzenia, ale nie dopuść do zagotowania. Do masy jogurtowej wlej ciepłą żelatynę i wymieszaj. 1/4 masy odłóż, do reszty dodaj syrop jagodowy oraz umyte i osuszone czarne jagody i ponownie wymieszaj.
• Do misy włóż najpierw masę z sokiem, a potem białą.
• Wstaw do lodówki do stężenia.
Przepis otrzymaliśmy od Pani Eweliny Modelewskiej.