Do sporządzenia świnek potrzebne będą:
Produkty do upieczenia muffinek:
Składniki suche:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
Składniki mokre:
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka mleka
Składniki na różowy krem:
200 – 250 g mrożonych lub świeżych truskawek
400 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
galaretka truskawkowa
Dodatkowo:
różowe pianki Marshmallow
czerwony żelek, cukrowe perełki
Do dzieła!
Rozmieszaj w jednej misce składniki suche na muffinki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Następnie w drugim naczyniu połącz jajka ze szklanką mleka i olejem. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj do całkowitego połączenia. Formę wył papilotkami i nałóż do nich ciasto do 3/4 wysokości. Muffinki wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 20-25 min w temperaturze 190ºC.
Teraz krem! Ubij na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku. Pokrój zamrożone truskawki na mniejsze kawałki i wrzuć do galaretki – galaretka szybciutko wystygnie i zacznie tężeć. Dodaj do śmietanki ubitej z cukrem i delikatnie wymieszaj. Jeśli używasz świeżych truskawek połącz je z galaretką dopiero lekko tężejącą.
Przestudzone babeczki posmaruj z wierzchu kremem. Z kolorowej pianki wytnij plasterek – będzie to ryjek świnki oraz trójkąciki na uszka. Przyklej wszystko na wierzchu babeczki.
Cukierkowymi perełkami przyozdabiamy oczka i ryjek, a z czerwonego żelka robimy uśmiechniętą buźkę świnki.
Gotowe! Smacznego!