Składniki na ciasto:
– kilogram mąki tortowej,
– 1 jajko
– 1 łyżeczka masła,
– około 2 i 1/4 szklanki przegotowanej prawie gorącej wody.
Dodatkowo:
– 1 litr jagód (koniecznie trzeba je umyć i odsączyć na sitku),
– 1 jogurt naturalny duży lub śmietana,
– cukier.
Wykonanie:
Ze składników na ciasto, na stolnicy zagniatamy ciasto, tak aby było sprężyste i kładziemy je przykrywając lnianą ściereczka, aby nie obsychało. Kroimy po kawałku ciasta i wałkujemy je na stolnicy posypanej mąką, tak aby miało grubość 1-2 milimetrów. Wykrawamy z ciasta kółka wycinarką do pierogów lub szklanką. Do każdego krążka dajemy trochę cukru i łyżeczką wymytych jagód i sklejamy. Następnie pierogi gotujemy w wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy gorące na talerz.
Pierogi polewamy jogurtem lekko posłodzonym wymieszanym z jagodami. I pyszne letnie danie owocowe jest gotowe. Życzę smacznego!
Przepis otrzymaliśmy od Pani Anny.