Składniki na pierniczki:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki miodu
– 1/2 szklanki cukru
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– łyżka masła
– pół torebki przyprawy piernikowej
– 1/3 szklanki mleka
– 1 jajko
Jak wykonać pierniczki:
Mąkę przesiać do miski, wlać rozpuszczony miód i wymieszać.
Dodać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jajko.
Dolewać powoli mleko i zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie.
Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
Foremkami w kształcie choinek wykrawać pierniczki.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem
Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni – max 15 min.
Zrobić lukier w kolorach czerwonym, zielonym i białym.
Dekorować kulkami-skapnięciami lukru oraz złotymi kulkami do ciastek.
Pakować w przeźroczystą folię prezentową.