Składniki:
– 40 dag miąższu arbuza
– 30 dag waniliowego serka homogenizowanego
– 3/4 szklanki mieszanych owoców (porzeczek, jagód, agrestu, malin, jeżyn)
– 1 brzoskwinia
– 4 kulki lodów śmietankowych, waniliowych lub owocowych
– Listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
– Miąższ arbuza pokrój w kostkę, usuń z niego pestki.
– Brzoskwinię umyj, obierz, pokrój w cienkie cząstki, usuń pestki. Pozostałe owoce oczyść, opłucz, osącz.
– Połowę arbuza, brzoskwini i mieszanych owoców zmiksuj z dobrze schłodzonym serkiem.
– Na dno 4 szklaneczek lub pucharków włóż po kilka kostek arbuza, wyłóż na nie masę serowo- owocową. Posyp pozostałymi owocami.
– Na wierzchu każdej porcji połóż kulkę lodów. Każdy deser udekoruj cząstkami brzoskwiń i listkami mięty. Deser podawaj od razu po przyrządzeniu.
Przepis na letni deser otrzymaliśmy od Pana Grzegorza Rybkowskiego.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na fantastyczne desery.