Wsyp do wody cukier lub wlej miód – trudno tu podać właściwą ilość cukru lub miodu, bo zależy od tego czy chcesz by lemoniada była bardziej lub mniej słodka. Umyj truskawki i rozgnieć na miazgę w mikserze. Przetrzyj miazgę truskawkową przez sito aby pozbyć się pesteczek. Wlej ją do wody z miodem…
Będziesz potrzebować:
– kilka cytryn
– wyciskarkę do cytrusów
– cukier lub miód
– wodę
– pół kilo truskawek
– sitko do przecierania
– kilka kostek lodu
Wykonanie:
1. wyciśnij sok z cytryn
2. odmierz 3 razy więcej wody niż masz soku z cytryn (np. jeżeli masz 1/2 szklanki soku z cytryny to potrzebujesz 1 1/2 szklanki wody)
3. wsyp do wody cukier (ok.pół szklanki) lub wlej miód – trudno tu podać właściwą ilość cukru lub miodu, bo zależy od tego czy chcesz by lemoniada była bardziej lub mniej słodka
4. umyj truskawki, oderwij szypułki i rozgnieć na miazgę w mikserze
5. przetrzyj miazgę truskawkową przez sito aby pozbyć się pesteczek
6. wlej ją do wody z cukrem/miodem
7. dodaj sok z cytryn
8. spróbuj czy nie potrzeba więcej cukru lub miodu do smaku
9. wrzuć kilka kostek lodu, lub wstaw lemoniadę do lodówki
10. Można udekorować listkami świeżej mięty
Przepis Ani Kubiak, której dzieci Franek (4 lata) i Alinka (7 lat) uwielbiają tę lemoniadę!