Przepis na kolorowe kanapki dla dzieci

przepis na letnie kanapki dla dzieci

SKŁADNIKI:
• 4 kromki wieloziarnistego pieczywa
• 1,5 łyżki masła
• 4 łyżki chudego twarożku
• 1 pęczek szczypiorku
• kilka gałązek natki pietruszki
• 3 rzodkiewki, pimodor, 1/2 ogórka, 1/2 marchewki
• 1 mała czerwona cebula
• 2 łyżki kiełków rzeżuchy
• 1 łyżka kiełków słonecznika
• liść sałaty, ziarenka czarnego i czerwonego pieprzu, łyżeczka majonezu

PRZYGOTOWANIE:
Kromki chleba smarujemy masłem. Na jednej z nich układamy liśc sałaty i z 1 łyżki twarożku formujemy jeża, kolce robimy z kiełków rzeżuchy, oczy i nos z ziarenek pieprzu.

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozkładamy na drugiej kromce tworząc trawkę. Z drugiej łyżki twarożku formujemy jeża i robimy mu kolce z 1/2 pęczka szczypiorku, oczy i nosek z ziarenek pieprzu. Na marchewkowej trawce kładziemy kilka kiełków słonecznika.

Pozostałe 2 łyżki twarożku mieszamy z 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku, posiekaną czerwoną cebulą i posiekaną natką pietruszki. Dzielimy na dwie cześci i rozkładamy na pozostałych kromkach tworząc małe wysepki. Ozdabiamy myszkami z rzodkiewek, szczypiorkiem, czerwona cebulą, półplasterkami ogórka i kiełkami słonecznika.

Na ostatniej kanapce robimy muchomorki z ogórka i pomidora. Kropki robimy z majonezu. Kanapkę ozdabiamy półplasterkami rzodkiewki i ogórka oraz kiełkami słonecznika.

Depresja dzieci i młodzieży - kurs online

Przepis przysłał Pan Artur Piekut. 

864 ocen
4.96
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent