Składniki:
– 25 dag mąki, 2 jajka
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka sody oczyszczonej
– 5 dag orzechów laskowych
– 6 łyżek cappuccino w proszku
– 12 dag cukru pudru, sól
– 15 dag margaryny
– 100 ml mleka
– 15 dag jagód
– łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
1. Jajka zmiksować z cukrem pudrem i rozpuszczoną margaryną na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cappuccino, szczyptę soli, połowę posiekanych orzechów oraz mleko. Całość dokładnie wymieszać.
2. Masę delikatnie połączyć z jagodami. W formie do muffinek (lub w foremkach do babeczek) umieścić papierowe papilotki. Napełnić ciastem. Pozostałe orzechy i cukier waniliowy połączyć i posypać wierzchy muffinek.
3. Piec muffinki ok. 20 minut w temp. 200°C. Po wystudzeniu można je fantazyjnie udekorować polewą z białej czekolady lub lukrem i świeżymi owocami.
Przepis otrzymaliśmy od Pani Mariki Piekut.