Składniki:
1 grejpfrut
1 banan
1 pomarańcza
1 kiwi
kilka truskawek
kilka jagód amerykańskich
trochę czerwonych porzeczek
lub inne owoce
Przyprawy:
1 cytryna
2 lub 3 łyżki miodu naturalnego
Do dekoracji:
ozdobny żagiel wycięty z kolorowego papieru umocowany na patyczku do szaszłyków.
Sposób wykonania:
Grejpfruta przeciąć na pół, wyłożyć miąższ i pokroić go w kosteczkę. Obrać ze skórki owoce i usunąć z nich pestki. Pokroić owoce w małą kosteczkę, a następnie je wymieszać. Do owoców wycisnąć sok z cytryny do smaku i dodać miód naturalny. Wymieszaną sałatkę owocową przełożyć do wydrążonych połówek grejpfruta. Udekorować sałatkę żagielkiem z kolorowego papieru.
Życzymy smacznego!
Autorem pomysłu jest Jakub Piątek z mamą Anią.