Przepis na lekki tort z bitą śmietaną i truskawkami

Przepis na ciasto z bitą śmietaną i truskawkani

Jako że w okresie wakacyjnym świąt w rodzinie mamy co nie miara, w związku z tym okazji do konsumpcji takich i podobnych torcików mamy sporo!

Przepis na nasze  co nieco.

Składniki:

– 125 g miękkiego masła
– 6 jaj (2 całe, 4 z żółtkami oddzielonymi od białek)
– 175 g cukru
– skórka starta z jednej pomarańczy
– 500 ml śmietany kremówki
– cukier waniliowy
– truskawki

Masło rozpuszczamy. W czasie, kiedy masło będzie się studzić, ubijamy 2 całe jaja i 4 żółtka z 75 g cukru. W dalszej kolejności do jaj dodajemy przestudzone masło  oraz startą skórkę pomarańczy.

W osobnej misce ubijamy 4 białka na pianę, a następnie stopniowo dodajemy do nich 100 g cukru, aż do uzyskania błyszczącej piany.

Najpierw dodajemy 3-4 łyżki piany z białek do masy, z następnie całość  przekładamy do miski z białkami.

Tak przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia.
Całość pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Ostudzone ciasto powinno przypominać krater, który wypełniamy ubitą śmietaną.

Wierzch ciasta dekorujemy truskawkami (dla lepszego efektu warto truskawki pozostawić wraz z szypułkami).

Życzymy smacznego!

Przepis na czekoladową chmurkę przysłała Pani Marta Janik.