Będziesz potrzebować:
kostka masła – 400 gramów
cukier – 400 gramów
jajko – 8 sztuk
mąka pszenna – 600 gramów
mleko – 200 mililitrów
czerwony barwnik spożywczy – 1 opakowanie
czekolada – 200 gramów
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj tłuszczem i obsyp mąką długą prostokątną formę (dł. ok. 30cm lub keksówkę 22x12cm).
2. Utrzyj na gładką masę 200g margaryny i 200g cukru. Dodać 4 jajka (po jednym) i stopniowo miksować.
3. W osobnej misce wymieszaj 300g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli i dodawaj masę z tłuszczu i cukru oraz 100 ml mleka.
4. Zabarwij masę na czerwono barwnikiem spożywczym (zacznij od niewielkiej ilości i dodawaj stopniowo, aż do uzyskania żądanego koloru).
5. Przełóż masę do przygotowanej formy i piec przez ok. 55 minut. Sprawdź szpikulcem; jeśli będzie czysty po wyjęciu, to ciasto jest gotowe. Pozostaw ciasto do ostygnięcia przez 10 minut, a następnie wyjąć z formy.
6. Przełóż na drucianą podstawkę i pozostawić do całkowitego schłodzenia. Następnie pokroić na grube plastry. Z plastrów ciasta wyciąć serca.
7. Przygotuj masę po raz drugi według punktów 1-3.
8. Wylej niewielką ilość masy na dno przygotowanej formy. Ułóż serca blisko siebie w rzędzie. Wypełnij formę resztą masy. Piecz przez ok. 50 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do schłodzenia jak poprzednio.
9. Można oblać czekoladą. Roztopić 200g czekolady w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Oblać schłodzone ciasto. Pokroić ciasto na kawałki i podawać z sercem.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości organizatorów programu Zdrowe Tłuszcze.
TUTAJ zobacz inne przepisy i zabawy na Walentynki