Składniki na baranka z ciasta drożdżowego
– pół kilo mąki
– 2 jajka
– 200 ml mleka
– 30 g drożdży
– 60 g masła
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
Jak zrobić baranka z ciasta drożdżowego
Podgrzewamy mleko. Rozpuszczamy w nim drożdże (świeże), dodajemy z cukier. Rozpuszczamy masło. Studzimy.
Mąkę, jajka, masło umieszczamy w misce. Dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Robimy z niego kulkę, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
Formujemy baranka z kulek ciasta. W głowę wciskamy rodzynkę – oko.
Nagrzewamy piekarnik do 200st. C. Wkładamy baranka do piecyka i pieczemy ok. 20 – 25 min.
Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie