Fisher Price
rysuj
Zielona Sowa
Zielona Sowa
📖 Czyta się średnio w 5 min. 🕑

Przepisy na smoothie

 

Smoothie brzoskwiniowe

Brzoskwinia, pół szklanki chudego mleka, łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
Brzoskwinię przekrój na pół, wyjmij pestkę. Pozostaw kawałek do dekoracji, resztę zmiksuj dokładnie z mlekiem i siemieniem lnianym.

film

Smoothie bananowe

Banan, pół szklanki maślanki, truskawki
Banana obierz, przekrój, a następnie zmiksuj dokładnie z dodatkiem maślanki. Udekoruj truskawkami.

Najzdrowsze dodatki do koktajli

Do zrobienia smoothie używaj nie tylko owoców. Wypróbuj także kompozycje z warzywami i świeżymi ziołami. Wzbogacą one smak koktajlu, sprawiając, że stanie się eliksirem zdrowia.

 

Koktajle różowe

Pół szklanki truskawek, szklanka jogurtu, garść malin, kilka listków melisy.
Truskawki i maliny umyj, a potem zmiksuj z melisą i jogurtem.

Koktajle jeżynowe

Pół szklanki jeżyn, szklanka jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu.
Jeżyny umyj i zmiksuj z miodem. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.

Koktajle jagodowe

Szklanka jagód, pół szklanki truskawek, pół szklanki soku pomarańczowego
Umyj owoce, a potem zmiksuj je ze sobą. Dodaj sok pomarańczowy i wymieszaj.

Koktajle z migdałami

4-5 truskawek, pół szklanki jogurtu, łyżka siemienia, 5-6 migdałów bez skórki
Truskawki zmiksuj z jogurtem. Posyp siemieniem i pokrojonymi migdałami.

Koktajle jabłkowe

2 jabłka, szklanka kefiru, łyżka wiórków kokosowych
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, zmiksuj z kefirem i wiórkami. Posyp rodzynkami.

Koktajle ananasowe

4 plastry ananasa, szklanka maślanki, łyżka prażonych orzechów włoskich
Ananasa obierz i pokrój. Zmiksuj z maślanką. Posyp uprażonymi orzechami.

Koktaile ogórkowe

2 ogórki, 2 gałązki selera naciowego, szklanka soku jabłkowego
Ogórek obierz i dokładnie zmiksuj z selerem. Na koniec dolej sok jabłkowy.

Koktajle truskawkowe

pomarańcza, szklanka truskawek, 2 plastry arbuza, łyżka pestek słonecznika
Truskawki ujmuj i zmiksuj z pomarańcza, arbuzem i słonecznikiem.

Koktajle marchewkowe

2 marchewki, pomarańcza, banan, sok z połowy cytryny, klika listków świeżej mięty
Zmiksuj marchewkę i owoce. Dodaj sok z cytryny. Udekoruj miętą.

Koktajle ziołowe

Szklanka liści szpinaku, pół awokado, kilka listków świeżej bazylii, kiwi, listek selera naciowego
Zmiksuj składniki. Udekoruj listem selera.

Koktajle słoneczne

2 brzoskwinie, szklanka soku pomarańczowego, kilka listków melisy
Brzoskwinie zmiksuj z melisą i sokiem. Udekoruj kawałkami brzoskwini.

Koktajle pomidorowe

3 pomidory, pół szklanki jogurtu naturalnego, po łyżce natki pietruszki i koperku
Pomidory zmiksuj. Nakładaj do szklanki na przemian z jogurtem. Posyp ziołami.

Smacznego : )

Zalety owoców, warzyw i ziół:  

 

Owoce

Depresja dzieci i młodzieży - kurs online

Korzyści dla Zdrowia

 TruskawkiPrzy niedokrwistości. To jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, która ułatwia przyswajanie żelaza. Dzięki temu truskawki mogą zapobiegać niedokrwistości.
MalinyDla dbających o linię. Zawarty w nich błonnik daje uczucie sytości, reguluje trawinie i przyspiesza ruchy jelit, utrudniając przyswajanie tłuszczów z posiłków.

Jagody

 

Pry kłopotach ze wzrokiem. Są bogatym źródłem flawonoidów, które usprawniają mikrokrążenia w gałce ocznej, co poprawia ostrość widzenia.
ArbuzNa obrzęki. Działa moczopędnie. Dzięki temu może zapobiegać zatrzymaniu wody w organizmie i zmniejsza obrzęki np. nóg

Cytrusy

 

Dla palących papierosy. Mają przeciwutleniacze, np. dużo witaminy C zwalczającej wolne rodniki ( zawarte w dymie tytoniowym), zapobiegając m.in. nowotworom.
JabłkoNa oczyszczenie organizmu. To źródło pektyn, które „wymiatają” z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit i trawienie oraz neutralizują toksyny.
AnanasPrzeciw stanom zapalnym. Jest źródłem bromelainy – enzymu ułatwiającego trawienie białka, który łagodzi ból i opuchliznę oraz wspomaga gojenie się tkanek.
BananNa dobry nastrój. Ma węglowodany, witaminy z grupy B ( niezbędne dla układu nerwowego) oraz tryptofan, z którego powstaje serotonina – hormon szczęścia.

 

WarzywaKorzyści dla zdrowia
MarchewkaNa gładką skórę. Jest źródłem beta- karotenu, nadaje skórze pomarańczowy odcień, zapobiega jej wysuszeniu i chroni ją przed działaniem słońca niczym filtr
PomidorNa zdrowe serce. Ma sporo likopenu, który chroni serce przed działaniem wolnych rodników. Dzięki temu może zapobiegać zawałom oraz miażdżycy.
Ogórek zielonyPrzy chorobach stawów. Ułatwia usuwanie z organizmu kwasu moczowego, łagodząc objawy dny moczanowej. Działa przeciwzapalnie i łagodzi bóle stawów.
BurakNa zgagę. Odkwasza organizm, a także ułatwia trawienie mięs, pieczywa, ciast i słodyczy. Może zapobiegać powstawaniu zgagi, czyli paleniu w przełyku.
AwokadoNa kłopoty z cholesterolem.  Zawiera sporo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – zwłaszcza kwasu oleinowego, który obniża poziom złego cholesterolu LDL we krwi.
Seler naciowyPrzy nadciśnieniu. Zawiera 3-butyloftalid – substancję, która rozkurcza naczynia krwionośne w mięśniach gładkich. To zaś powoduje obniżenie ciśnienia krwi.

Sałata

 

Dla otyłych. Ma niewiele kalorii, a sporo błonnika. Zawiera też jod, który przyspiesza przemianę materii. Dzięki temu sałata daje uczucie sytości i wspomaga odchudzanie.
Szpinak Zapobiega zaćmie. Zawiera luteinę i zeaksatynę, które chronią soczewkę oka przed działaniem promieni słonecznych i mogą opóźniać powstaniu zaćmy.

 

 

Zioła

 

Korzyści dla zdrowia

BazyliaPrzy napięciu i stresie.  Ma sporo olejków eterycznych, które mogą łagodzić objawy depresji i przewlekłego stresu, poprawiają nastrój i wzmacniają organizm.

Natka pietruszki

 

Przy problemach z nerkami.  Ma sporo apiolu imirystycyny – substancji o działaniu dezynfekującym i moczopędnym. Korzystnie wpływa na nerki i pęcherz moczowy.
MiętaNa dobre trawienie.  Zawiera mentol, który działa przeciwskurczowo i przeciwbólowo. Usprawnia pracę jelit i żołądka, zapobiega wzdęciom i bólom brzucha.
KoperekPrzy kłopotach żołądkowych. Zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, ułatwia trawienie, hamuje wzrost szkodliwych drobnoustrojów w jelitach, działa wiatropędnie.

 

Zobacz także przepisy na:

636 ocen
4.99
dodaj ocenę
×
Aneta Strelau

Aneta Strelau

Dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem, wspomaga osoby potrzebujące pomocy w ustaleniu zbilansowanej diety dla osób borykających się z nadwagą, niedowagą czy chorobami dieto-zależnymi. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy: strelmedica.pl

 

zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent