Pogorszenie lub brak apetytu u dziecka – jak sobie z tym radzić?

Pogorszenie lub brak apetytu u dziecka – jak sobie z tym radzić?

Spadek apetytu u dziecka niepokoi chyba każdego rodzica, który robi wszystko, aby maluch otrzymywał z posiłkami składniki odżywcze, jakich potrzebuje do prawidłowego rozwoju. Dowiedz się, jak wspomóc pociechę, kiedy je mniej niż zwykle.

Brak apetytu u dzieci przyczyny może mieć liczne. Wśród nich najczęściej wymienia się, m.in. nieprawidłowości w sposobie żywienia, takie jak ciągłe dokarmianie między posiłkami, częste podawanie słodyczy i słonych przekąsek, a także serwowanie dużych ilości słodkich płynów czy karmienie przez sen. Niechęć do spożywania posiłków może spowodować także zmuszanie dziecka do jedzenia za wszelką cenę. Ponadto, ilość jedzenia znikająca z talerza znacznie spada zazwyczaj w czasie infekcji. Dlaczego? Popularne przeziębienie, któremu towarzyszy katar i kaszel nie dość, że wpływa na słabsze odczuwanie smaku i zapachu, może utrudniać przełykanie. Towarzysząca mu często gorączka lub biegunka również nie poprawia sytuacji. Dziecko może niechętnie jeść także, jeśli ma niedobory składników odżywczych, np. żelaza, stresuje się lub dokucza mu alergia czy nietolerancja jakiegoś składnika pokarmowego.

Wiele przyczyn jedno ryzyko

Niezależnie od przyczyny, brak łaknienia u dzieci, jeśli się przedłuża może doprowadzić do rozwoju niedoborów i niedożywienia. Jak uchronić przed tym malucha? W okresie gorszego apetytu, warto wybierać produkty o płynnej lub półpłynnej konsystencji, ponieważ zdecydowanie łatwiej je zjeść, niż te, które wymagają długiego rozdrabniania lub są suche. Mięso, będące źródłem białka, które nie zawsze znika z talerza w takich chwilach, warto podawać z dodatkiem sosu, w formie pulpetów lub rozdrobnione w zupie. Jeśli dziecko kanapkom mówi nie, można przygotować na śniadanie koktajl, budyń, kaszkę czy płatki. U dużej grupy maluchów w okresie pogorszenia apetytu sprawdza się podawanie ulubionych potraw i łączenie ich z innymi składnikami. Chętniej jedzone są też małe porcje, które nie przerażają. Oczywiście, podajemy je częściej. Pomocna może okazać się także ciekawa forma podania posiłku czy wspólne gotowanie, podczas którego dziecko ma możliwość bliższego poznania produktów spożywczych.

Kiedy zmiany spotykają się z niepowodzeniem

Niestety, mimo kreatywności rodziców nie zawsze udaje się namówić dziecko do jedzenia. Jeśli przez dłuższy czas pociecha zjada tylko niewielkie ilości żywności albo co najwyżej jeden czy dwa wybrane produkty, warto z lekarzem pediatrą rozważyć wprowadzenie do jadłospisu malucha żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Taka żywność medyczna, jak np. Resource Junior zawiera w swoim składzie komplet składników odżywczych i jest łatwa do podania dziecku. Można skorzystać z wersji płynnej gotowej do picia o smaku truskawkowym, czekoladowym lub waniliowym albo użyć produktu w proszku, dodając go do standardowych dań jedzonych przez dziecko na zimno lub na ciepło. Dzięki żywności medycznej, w okresach gorszego apetytu jesteśmy w stanie aktywnie chronić maluchy przed ryzykiem rozwoju niedożywienia.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Junior: Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.

 

Materiał promocyjny
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo!

wybierz eBook dla siebie
 
ZOBACZ TAKŻE:zdrowie