1.Puree z marchwi
Marchew obrać i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości nieosolonej wody; rozgnieść na puree, dodając po trochu wody z gotowania do uzyskania delikatnej konsystencji. Podawać początkowo pół łyżeczki przed karmieniem południowym lub wieczornym albo po nim.
2.Sos jabłkowy lub gruszkowy
Używać tylko słodkich jabłek i gruszek, takich, które nie wymagają dosładzania. Owoc obrać, wydrążyć gniazdko i pokroić, następnie gotować do miękkości w 2- 3 łyżeczkach wody. Zmiksować na puree w razie konieczności dodając przegotowanej wody.
3.Cukinia
Odciąć końce i pokroić warzywo na małe kawałki. Gotować do miękkości w małej ilości nieosolonej wody. Zmiksować na puree w razie potrzeby dodając wody z gotowania.
4.Brokuły, kalafior, brukselka, zielona kapusta
Umyć i pokroić. Gotować do miękkości w małej ilości nieosolonej wody ( warzywa powinny dać się zmiksować, ale nie mogą być rozgotowane). Zmiksować na puree z dodatkiem wody z gotowania. (Gotowana kapusta lub brukselka mogą wywołac u dzieci wzdęcia i gazy- w takim przypadku należy zmieszać je z innym puree warzywnym, np. z marchwi. Dodanie któregoś ze słodkich warzyw, takich jak marchew, pasternak lub słodki ziemniak, może być korzystne w przypadku, kiedy dziecku nie smakują warzywa kapustne).
Polecamy również Problemy z karmieniem piersią oraz Karmimy niemowlaka