Przepis na ciasteczka – słodkie grzybki

Takie grzybki to do siebie mają, że pięknie wyglądają… i dzieci do jedzenia zapraszają.

Składniki:
– pół kg mąki,
– kostka margaryny,
– szklanka kwaśnej śmietany,
– białko jaja,
– trochę maku,
– biały krem,
– polewa czekoladowa.

oraz

– miska,
– wałek,
– blacha
– tłuszcz do formy lub papier do pieczenia
– foremki babeczek
– szklanka,
– kieliszek

Przygotowanie:

Na początku nim wszystko zaczniemy,
Dokładnie ręce myjemy.
Potem fartuszek zakładamy,
Miskę, foremki babeczki, wałek wyciągamy.
Składniki ciasta w misce siekamy,
Potem mocno zagniatamy.
Na godzinę do lodówki dajemy,
Po schłodzeniu wałkujemy.

Szklanką i foremką do babeczek pary krążków wycinamy,
Zewnętrzną stronę foremki tłuszczem i ciastem oblepiamy.
Piekarnik na 200 C nastawiamy,
A potem kapelusze grzybków tam wstawiamy.
Małym kieliszkiem środki z krążków wycinamy,
I również te do piekarnika wkładamy.
Rulon z ciasta formujemy,
Białkiem końcówki smarujemy.
Makiem obsypujemy,
Oraz znów pieczemy.

Według uznania krem wybieramy,
Lub sami robimy.
Następnie kapelusze nim napełniamy,
I krążkiem z dziurką go zakrywamy.
Korzonek w dziurkę wkładamy,
I już tylko wierzch czekoladą oblewamy…

Rymowany przepis otrzymaliśmy od Pani Anny Krafczyk.