Przepis na domowe bezy z dżemem

przepis na bezy z dżemem

Często gdy przygotowuję ciasta na niedziele nie potrzebuję do nich białek. Wtedy robię dzieciakom właśnie takie przekładane bezy. Maluchy same wybierają sobie smak dżemu, na który mają ochotę.

Składniki:
• 6 białek
• 30dag cukru
• Szczypta soli
• Dżem truskawkowy

Przygotowanie:
• Białka leciutko posolić i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Aż masa stanie się bardzo gęsta.
• Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać szprycą lub kłaść łyżeczką półkule równej wielkości.
• Wsunąć blachę do piekarnika nagrzanego do 100stopni i suszyć bezy około 3 godziny.
• Gdy bezy przestygną przełożyć je dżemem lub bitą śmietaną.

 

Przepis na bezy otrzymaliśmy od Pani Eweliny Modelewskiej. 

 

Gwiazdkowe prezenty od 5.10.15.

Zobacz także