Pieczone ciastka z ricotty

W stylu eko! Ten niezwykle prosty, a zarazem efektowny deser jest idealnym rozwiązaniem dla diabetyków. Charakteryzuje się niskim indeksem oraz ładunkiem glikemicznym, jest sycący, a także niezwykle smaczny.

Przepis na 3 porcje:
Ricotta – 300 g
Białka jaja kurzego – 70 g (z dwóch dużych jaj)
Ksylitol – 45 g (3 duże łyżki)
Ekstrakt waniliowy – 5 ml (kilka kropel)
Mieszanka owoców leśnych (maliny, truskawki, porzeczki, truskawki – w dowolnych proporcjach –świeże lub mrożone) – 300 g (2 szklanki)

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ubij białko i wymieszaj je delikatnie z ricottą, ekstraktem waniliowym oraz połową ksylitolu (1 ½ łyżki). Przełóż masę do ramekinów (małych miseczek żaroodpornych) posmarowanych odrobiną oleju (tak, aby ciasto nie przywarło). Piecz przez 20 minut (lub do zrumienienia). W międzyczasie przygotuj sos owocowy – zblenduj owoce wraz z pozostałym ksylitolem.
Wyłóż delikatnie ciasteczka z ramekinów i polej sosem z czerwonych owoców. Udekoruj świeżymi owocami i/lub listkiem mięty.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości serwisu www.wygodnadieta.pl