Co na drugie śniadanie do szkoły? Przepisy

Wakacje za nami! Choć z twarzy nie zeszła jeszcze opalenizna, a w pamięci wciąż pozostają wspomnienia beztroskiego lata, czas wrócić do codziennych obowiązków. Dla dzieci zaczyna się kolejny etap ciężkiej – oby owocnej! – wspinaczki ku szczytom wiedzy, dla każdego rodzica zaś początek roku szkolnego oznacza nie tylko kompletowanie podręczników szkolnych i wyprawki, ale także konieczność rozwikłania odwiecznego dylematu – co pociecha będzie jadła w szkole.

 

Rodzice, poza obawą o dobre stopnie swoich dzieci, z pewnością martwią się też o to, aby ich pociechy dobrze się w szkole odżywiały.

“Śmieciowe jedzenie” jest ogólnodostępne, jak się okazuje również w szkołach, a rodzice na wszelkie sposoby starają się przekonać swoje dzieci, aby jadły to, co im przygotują na pierwsze i drugie śniadanie. Niestety często zdarza się, że dzieci kierują się własnym gustem kulinarnym i wybierają przekąski niezdrowe, słodkie i tłuste, a smakołyki przyrządzane przez rodziców lądują w szufladach biurek, plecakach lub śmietnikach. Co z tym fantem zrobić?

Kuszące batony

Jest kilka sposobów, aby zachęcić dzieci do jedzenia kolorowych i zdrowych dań, po których zyskają dużo energii do dalszego rozwoju.

Oczywiście, w każdej niemal szkole znajduje się sklepik, który kusi kolorowymi opakowaniami. Warto jednak zastanowić się poważnie, czy dobrym rozwiązaniem będzie wsunięcie dziecku w dłoń kilku złotych na drugie śniadanie.

Asortyment sklepików szkolnych opiera się przede wszystkim na batonach, chipsach i kolorowych napojach.

Tego rodzaju przekąski to przede wszystkim puste kalorie, które nie tylko nie dostarczą do organizmu naszych dzieci żadnych wartościowych składników odżywczych, ale przyczynią się co najwyżej do rozwoju próchnicy, nadwagi i pogorszenia stanu cery naszego dziecka.

Może więc stołówka szkolna będzie lepszym wyborem?

Niestety, niekoniecznie. Obecnie stołówki szkolne prowadzone są na ogół przez firmy cateringowe, które skupiają się głównie na zysku. Choć z biznesowego punktu widzenia wydaje się to całkiem zrozumiałe, to należy pamiętać, że na pogoni za zyskiem cierpi przede wszystkim jakość odżywcza posiłków. Może i nasze dziecko będzie bardzo zadowolone z faktu jadania na przemian schabowego, pierogów i naleśników, ale z punktu widzenia jego zdrowia takie menu nie nastraja optymistycznie.

Jaka jest zatem alternatywa? Przygotuj samodzielnie śniadanie dla swojego dziecka!

Przedstawiamy kilka zdrowych i smacznych pomysłów.

Sałatka owocowa z orzechami

Składniki:

  • kiwi,
  • ½ jabłka,
  • mandarynka,
  • garść borówek,
  • 2 łyżki orzechów,
  • dressing: ½ łyżeczki soku z limonki, ½ łyżeczki miodu, szczypta cynamonu.

Przygotowanie:
Owoce umyj, pokrój w kostkę, dodaj orzechy i polej dressingiem.

Kanapka – witaminowe szaleństwo

Składniki:

  • 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa,
  • liść sałaty,
  • kilka plasterków dojrzałego awokado,
  • 2 plasterki pomidora,
  • kilka plasterków rzodkiewki,
  • kiełki.

Przygotowanie:
Na kromce pieczywa rozsmaruj 2 plasterki awokado, na wierzchu ułóż sałatę, pomidor, awokado i rzodkiewkę, udekoruj kiełkami i przykryj drugą kromką chleba.

Warzywna tortilla z humusem

Składniki:

  • pełnoziarnista tortilla,
  • 2-3 łyżki pasty humus (pasta z ciecierzycy),
  • 2 liście sałaty,
  • kilka plasterków ogórka, papryki i pomidora,
  • kiełki.

Przygotowanie:
Tortillę posmaruj pastą humus, dodaj warzywa i zawiń jak krokiet, przekrój na skos.

Kanapka z czekoladową pastą z awokado

Składniki:

  • 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa,
  • 1 szt dojrzałego awokado bez pestki,
  • 1 łyżka kakao (10 g),
  • 1 łyżka miodu,

Przygotowanie: awokado przeciąć, wyjąć pestkę, łyżeczką wydłubać miąższ do miseczki.
Dodać kakao i miód, wszystkie składniki ugnieść widelcem lub zmiksować blenderem i nałożyć na pieczywo.

Nie zapomnij o płynach!

Do plecaka swojej pociechy włóż małą buteleczkę wody lub świeżego soku owocowego. Drugie śniadanie w takim wydaniu to nie tylko mnóstwo witamin i minerałów, ale także dobra zabawa. A więc… witaj, szkoło!

 

Przeczytaj także:

 

 

Aneta Strelau

Aneta Strelau

Dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem, wspomaga osoby potrzebujące pomocy w ustaleniu zbilansowanej diety dla osób borykających się z nadwagą, niedowagą czy chorobami dieto-zależnymi. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy: www.strelau.pl

 

Zapisz się na newsletter !