Gruszka na talerzu. Proste przepisy

Doskonałe na surowo, ale równie pyszne jako składnik deseru, sałatki, kompotu czy sosu. Klapsy, faworytki czy lukasówki – ich cudny aromat to wcale nie obietnica gruszek na wierzbie.

 

Deser z sosem waniliowym (11- 12 miesięcy) – delikatny i lekki owocowy deser.

• Miękka słodka gruszka
• 1 i ½ szklanki wody
• Mleko następne
• Pół żółtka jajka
• Płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
• Ćwierć laski wanilii
• Listki świeżej melisy
Gruszkę umyj, obierz, przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne. Zagotuj szklankę wody, włóż do niej owoce i gotuj do miękkości na wolnym ogniu ok. 10 minut ( w zależności od dojrzałości gruszki). Odmierz proszek mleczny na 150 ml wody i rozprowadź go w 3 łyżkach wody. Do reszty wody dodaje mąkę ziemniaczaną, żółtko i ziarenka wydłubane z laski wanilii. Wymieszaj i zagotuj, ciągle mieszając. Połącz z rozprowadzonym w wodzie mlekiem modyfikowanym. Połówkę gruszki połóż na talerzyku i polej ją waniliowym sosem. Udekoruj listkami świeżej melisy.

Pieczona pierś z marchewką (24 miesiące) – mięso i owoce mają oryginalny smak.

• Mały filet z piersi kurczaka
• Miękka słodka gruszka
• Łyżeczka miodu
• Sól
• Pieprz
• Marchewka
• Pół szklanki ryżu
• Oliwa z oliwek
• Łyżeczka świeżego masła
Z oliwy, miodu, solu z limonki, odrobiny soli , pieprzu zrób marynatę. Zalej nią oczyszczony umyty filet z kurczaka i odłóż na 15 minut do lodówki. Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz w piekarniku 1 180 stopniach przez ok. 25 minut. Po 10 minutach dodaj ćwiartki gruszek. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Marchewkę obierz, pokrój w talarki ( lub w słupki), ugotuj na parze. Upieczone mięso pokrój w plasterki, wyłóż na talerz. Polej sosem zrobionym z gruszek i sosu spod mięsa ( jeśli trzeba zmiksuj), obok usyp kopczyk z ryżu i połóż ugotowaną marchewkę, a na niej wiórki masła .

Sałatka z kozim serem i sosem winegret (dla karmiącej mamy). Szpinak zwiera dużo żelaza i kwasu foliowego.

• Garść świeżych liści szpinaku i rukoli
• 100g sera koziego
• Soczysta gruszka
• 5 łyżek ziarenek granatu
• 3 łyżki łuskanych orzechów włoskich
Sos winegret
• Łyżeczka octu jabłkowego
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• Łyżeczka musztardy
• Świeżo zmielony kolorowy pieprz

Szpinak i rukolę umyj, osusz i rozłóż na talerzu. Umytą gruszkę, obierz, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w plasterki. Ser pokrój w kostkę lub rozkrusz. Posyp liście kawałkami gruszek, serem kozim, posiekanymi orzechami i ziarenkami granatu. Przygotuj winegret, mieszając wszystkie składniki . Sosem polej sałatkę. Sałatka znakomicie smakuje z delikatnie , opieczonymi kromkami bagietki, najlepiej razowej.
Uwaga: jeśli jesteś na początku karmienia, zrezygnuj z orzechów.

Mus owocowy z biszkoptem (7–8 miesięcy) – sycąca porcja witamin i minerałów na podwieczorek

• Dojrzała gruszka
• Słodkie jabłko
• Pół szklani wody
• 2 biszkopty bezglutenowe
Gruszkę i jabłko umyj, obierz. Zagotuj wodę i włóż owoce. Gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Odcedź ja i zmiksuj. W przeźroczystym naczynku ułóż na przemian mus z pokruszone biszkopty. Na wierzchu zrób pajęczynkę z soku przecierowego dla dzieci, np. porzeczkowego.

Aneta Strelau, dietetyk
www.strelau.pl

Przeczytaj także:

 

 

Autor tekstu : Aneta Strelau