Potrzebne będą:
– upieczone ziemniaki – 8 sztuk
– sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy
– 1 opakowanie szpinaku mrożonego – 450 gramów
– cebula – 1 sztuka
– żółty ser – 100 gramów
– śmietana 12% – 100 mililitrów
– margaryna lub masło do smażenia
– 2 łyżki kiełków lucerny (mogą być także kiełki rzeżuchy)
– 1 łyżka rzodkiewki do dekoracji ogórek do dekoracji
1. Upieczone i wystudzone ziemniaki przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środki. Przygotuj kremowy, pełen smaku sos mieszając zawartość opakowania Knorr ze śmietaną. Szpinak rozmroź i dobrze odciśnij z wody.
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj szpinak, smaż chwilę razem a następnie wlej przygotowany aromatyczny sos i zagotuj.
3. Wydrążone ziemniaki ułóż na blasze. Każdą z połówek napełnij przygotowanym szpinakiem.
4. Wierzch ziemniaków posyp startym serem a następnie wstaw je do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekaj do momentu rozpuszczenia sera.
5. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plastry. Na każdym z upieczonych ziemniaków zrób fryzurę z kiełków lucerny. Jeśli nie masz kiełków lucerny, włosy możesz zrobić z rzeżuchy.
Plastry rzodkiewki niech posłużą jako oczy Pana Kartofla a jego uśmiech zrób z ogórka.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości marki Knorr.