Przepis na przerażające stopy

przepis na stopy ze szparagów

Składniki na straszne stopy:

– szparagi

– szynka parmeńska

lub w wersji ekonomicznej lub poza sezonem szparagowym 

– długie frytki

– szynka parmeńska

Jak zrobić straszne stopy:

Najpierw musimy obrać szparagi. Szparagi obieramy obieraczką  do warzyw lub ewentualnie małym ostrym nożykiem. Potem obcinamy zdrewniałe końcówki. Należy odciąć między 2 a 4 cm zdrewniałej końcówki.

Szparagi gotujemy w osolonej wodzie,  można dodać również trochę masła.

Szparagi najlepiej jest gotować w wysokim, wąskim garnku, związane sznureczkiem i na stojąco tak, aby główki wystawały powyżej gotującej się wody. Główki są najdelikatniejsze i wystarczy jak zmiękną pod wpływem pary. Oczywiście, jeżeli nie mamy takiego garnka to gotujemy je normalnie, na leżąco. Gotujemy je ok 15 min – powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać.

Depresja dzieci i młodzieży - kurs online

Potem kładziemy szparagi na talerzu i przykrywamy je plasterkami szynki parmeńskiej. 

I gotowe! Smacznego!

 

 

878 ocen
4.99
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent