Składniki na straszne stopy:
– szparagi
– szynka parmeńska
lub w wersji ekonomicznej lub poza sezonem szparagowym
– długie frytki
– szynka parmeńska
Jak zrobić straszne stopy:
Najpierw musimy obrać szparagi. Szparagi obieramy obieraczką do warzyw lub ewentualnie małym ostrym nożykiem. Potem obcinamy zdrewniałe końcówki. Należy odciąć między 2 a 4 cm zdrewniałej końcówki.
Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, można dodać również trochę masła.
Szparagi najlepiej jest gotować w wysokim, wąskim garnku, związane sznureczkiem i na stojąco tak, aby główki wystawały powyżej gotującej się wody. Główki są najdelikatniejsze i wystarczy jak zmiękną pod wpływem pary. Oczywiście, jeżeli nie mamy takiego garnka to gotujemy je normalnie, na leżąco. Gotujemy je ok 15 min – powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać.
Potem kładziemy szparagi na talerzu i przykrywamy je plasterkami szynki parmeńskiej.
I gotowe! Smacznego!