Wesoła ośmiorniczka – przepis na obiad z parówki

przepis na obiad z parówki

Konieczny składniki to dobrej jakości parówka – reszta wedle uznania.

Parówkę przecinamy z obu stron tak, aby na samym środku zostały nie przecięte jakieś dwa centymetry parówki.

Czynność powtarzamy również prostopadle do pierwszego cięcia. Powstają nam 4 ramiona z każdej strony. Gotujemy parówkę przez chwile, ramiona ośmiornicy pod wpływem ciepła skręcają się.

Ośmiorniczka gotowa.

Ozdabianie, to już odrębny rozdział. Zależy, czym dysponujemy w lodówce. Jeśli mamy małe foremki spożywcze lub z zestawu ciastoliny dla dziecka, możemy wyciąć rybki z żółtego sera, ozdabiamy je kropkami z keczupu, będą doskonale pasować do parówki.

Albo robimy trawę wodną z ogórka i resztek pomidora. Do dużego garnka wrzucamy wiele parówek jednocześnie, a ozdoby można naciąć wcześniej i wstawić do lodówki nakrywając folią, aby nie obeschły. Jeśli chcemy zabłysnąć na przyjęciu swoją pomysłowością, możemy pokroić chleb wzdłuż (żeby powstały wielkie kromki), posmarować masłem i wyciąć duże rybki, którymi ozdobimy talerz.

Danie szybkie i tanie w wykonaniu. Smacznego!

Przepis przysłała  Pani Ilona Głodzik z Synkiem Michałem. 

 

Gwiazdkowe prezenty od 5.10.15.

ZOBACZ TAKŻE:przepisy

Zobacz także