Potrzebne będą:
– wykałaczki lub dłuższe patyczki do szaszłyków,
– korek od wina, pianka lub coś, w co można wbić wykałaczkę, by trzymała się w wersji pionowej, za podstawkę mogą też posłużyć kwadraty wycięte z tektury (kilka – jeden na drugim),
– kawałki zielonej bibuły,
– wstążeczka lub gwiazdka na czubek choinki
– nożyczki
– ewentualnie farby do pomalowania podstawy choinki.
Do mniejszej wersji choinek wystarczy szpilka krawiecka i korek od wina.
Jak zrobić choinkę z kawałków bibuły:
Bibułę tniemy na różnej na kawałki różnej paski, a potem na – mniej więcej – podobnej wielkości kwadraty.
Na patyk do szaszłyków lub szpilkę krawiecką nabijamy kawałki bibuły – od tych najmniejszych powstałych z wąskich pasków bibuły (czubek), do największych (spód choinki).
Jeśli choinka jest wysoka, między kilkanaście warstw bibuły możemy wbijać kwadracik z tektury posmarowany klejem – to pomoże usztywnić choinkową konstrukcję.
Do drzewka można dokleić małe kulki z bibuły imitujące bombki, a czubek upiększyć kokardką lub gwiazdką z papieru.