Do przygotowania szaszłyków potrzebne nam będą:
-pierś z kurczaka pocięta na bardzo cienkie paski
-papryka czerwona (mogą być różne kolory-wtedy szaszłyki są jeszcze ciekawsze kolorystycznie)
-wąska cukinia ze skórą
-kawałki ananasa z puszki
-miód
-ziarna sezamu
-patyczki
Paski lekko rozbijamy tłuczkiem przez folię, aby mięso skruszyć. W tej czynności może wyręczyć nas dziecko, a my w międzyczasie kroimy paprykę w kwadraty i cukinię w półcentymetrowe plasterki.
Odsączamy kawałki ananasa i zawijamy jego kawałki w paseczki z piersi.
Teraz nasza pociecha może sama skomponować szaszłyki, nakładając na patyczki poszczególne produkty wg własnych preferencji smakowych.
Rodzic kładzie gotowe szaszłyki na grilla lub do piekarnika.
Kilka minut przed zdjęciem z pieczenia smarujemy glazurą z miodu i sezamu. W przypadku bardzo gęstego miodu można dodać trochę soku z wykorzystanego wcześniej ananasa.
Można podawać z podpiekaną bułeczką smarowaną masłem i glazurą, sałatką z pomidora, cukinii, ananasa i kaparów lub pieczonym ziemniakiem.
Smacznego!
Wykonanie: Roksana Rybicka lat 9 wraz z mamą Magdą. Roksana otrzymuje upominek