Przepis na biszkoptowy placek – tort – słodką Myszkę Miki

myszka miki - ciastko

Składniki  na tort z Myszką Miki:

– spód biszkoptowy
– 1 cytryna
– mała paczka borówek
– dżem ( smak wedle uznania )
– paczka wiórek kokosowych
– pół śliwki
– odrobinę arbuza
– pół tabliczki czekolady

Jak zrobić tort z Myszką Miki:

Przed rozpoczęciem tworzenia twarzy, należy najpierw rozpuścić pół tabliczki czekolady. Kiedy delikatnie ostygnie na papierze śniadaniowym wylać dwie cienkie linie delikatnie zaokrąglone (jedną dłuższą drugą krótszą), jedną cienką linię dość mocno zaokrągloną. Dwa koła, jajowate i puste w środku oraz dwa nieregularne wypełnione małe trójkąty. Włożyć do lodówki aż do momentu wystygnięcia i nabrania twardej masy. Oto tak przygotowane czekoladowe wzorki będą służyć jako oczy i usta Myszki.

Z biszkoptu odręcznie wykroić nożem głowę Myszka Miki. Następnie biszkopt skropić sokiem z cytryny by stał się wilgotny ale nie mokry i pływający:), posmarować całość dżemem.

Umyte borówki rozłożyć równo na twarzy Mikiego – najpierw pokryć nimi uszy potem troszkę po bokach buzi. Pozostałą część nie pokrytą owocem posypać wiórkami kokosowymi. Umytą śliwkę przekroić na pół pozbyć się pestki umieścić na środku twarzy. Jedną z krótszych cienkich czekoladowych linii ostrożnie (by nie złamać) umieścić nad nosem potem dołożyć „jaja” i wypełnić je nie równymi czekoladowymi trójkącikami. Powstaną oczy. Podobnie zrobić z ustami – jedną cienką linię umieścić pod nosem następnie drugą powstanie uśmiech. Z kawałka arbuza wykroić tak jakby pochyłe serduszko, położyć w środku ust – powstanie język.

Myszka Miki gotowy.

Przepis otrzymaliśmy od  Pani Katarzyny Psyk.

 

301 ocen
4.95
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent