Przepis na pyszną owsiankę dla dzieci

przepis na owsiankę

Owsianka na załączonym zdjęciu została wykonana w domu, moi chłopcy mają do niej sentyment po naszych dwutygodniowych wakacjach, gdzie zajadali ją codziennie na śniadanie. To wersja bardziej ekskluzywna, choć równie prosta do wykonania.

Najpierw to co na zdjęciu: płatki owsiane umieszczamy w rondelku i zalewany mlekiem, tak by były całkowicie przykryte. Opcjonalnie można dodać troszkę cynamonu czy rodzynek. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie lekko skręcamy moc/ogień i gotujemy ok. 10 minut, aż płatki będą miękkie. Gotową owsiankę dosładzamy miodem i podajemy z owocami lub ulubionym dżemem.

Na wakacjach, ponieważ mieliśmy do dyspozycji jedynie kuchenkę mikrofalową oraz czajnik elektryczny, naszą owsiankę przygotowywaliśmy w następujący sposób:
Płatki owsiane zalewaliśmy wrzątkiem, w ten sposób aby minimalna ilośc wody znajdowała się na dnie naczynia, całość lądowała w mikrofali na 1 minutę, a następnie zalewana była mlekiem (z lodówki, dzięki temu owsianka nie było gorąca i nadawała się od razu do spożycia). Przy stole dzieci już samodzielnie do owsianki dodawały owoce lub owocowy dżem.

Pomysłem na szybkie i pyszne śniadanie podzieliła się z nami Pani Marta Janik.

Gwiazdkowe prezenty od 5.10.15.

Zobacz także