Będziesz potrzebować:
– ryż ugotowany „na lepko”
– kilka fasolek z puszki
– brokuły
– małe pomidorki
– marchewkę
– ogórek
Jak zrobić bałwanka:
Ugotuj ryż tak by nie był zbyt sypki – bo nie uda Ci się uformować bałwanka. Można kupić specjalny ryż lub przygotować zwykły: zalany zimną wodą, a po zagotowaniu gotujemy na małym ogniu pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Gdy ryż prawie wchłonie wodę, można garnek owinąć gazetami i trzymać jeszcze ok. godziny pod kocem.
Gotujemy brokuły.
Formujemy kulki z ryżu i układamy bałwanka. Układamy choinkę z brokułów i ozdabiamy ją „bombkami” z małych pomidorków. Dodajemy bałwankowi rączki, guziczki, oczka z ziarenek czarnej fasoli. Nosek i gwiazdkę na choinkę robimy z kawałka marchewki – może być surowa lub gotowana.
Zimowego smacznego!