Składniki:
225 g miękkiego masła
1 szklanka cukru brązowego
2 jajka
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczanej
1 łyżeczka soli
1, 5 szklanki cukierków M&M
1, 3 szklanki kawałków czekolady (drobno połamana czekolada albo specjalne kuchenne kawałki czekolady do pieczenia)
Jak zrobić:
Jak to zrobić, żeby po upieczeniu ciasteczka wyglądały świetnie, tzn żeby cukierki m&m były cały czas widoczne? Oczywiście nie wrzucamy ich wszystkich do ciasta podczas jego przygotowania, ale umieszczamy je na ciasteczkach dopiero po ich uformowaniu, a przed włożeniem do piekarnika.
Nagrzej piekarnik do 165 stopni Celsjusza.
Utrzyj masło z cukrem aż do gładkiej masy. Powoli dodawaj jajka cały czas miksując. Potem zacznij dodawać suche składniki (możesz je wcześniej wymieszać razem w misce i dodawać juz wymieszane). Wymieszaj dokładnie ale nie miksuj po wymieszaniu, nie chcemy żeby zrobiła się z tego pacia.
Dodaj czekoladę i trochę więcej niż szklankę cukierków M&M. Zamieszaj. Uformuj kulki. Powciskaj w nie resztę M&Msow i ułóż w płaskim naczyniu i włóż na kilka minut do zamrażalnika. Dzięki temu ciasteczką będą dużo lepsze po upieczeniu.
Piecz 15-20 minut.
Smacznego!
TUTAJ zobacz inne przepisy na ciasta i ciasteczka dla dzieci