SKŁADNIKI:
na 1 porcję
3 kromki chleba tostowego
1 jajko
1 liść sałaty
1-2 plasterki pomidora (w zależności od wielkości)
1 łyżeczka majonezu
1 plaster szynki konserwowej
oliwa do smażenia
sól
PRZYGOTOWANIE:
Kromki chleba opiekamy w tosterze lub na patelni. Szynkę kroimy w prostokąciki 1 x 2cm. Liść sałaty składamy na 4 i kroimy w paseczki.
Jajko smażymy jak sadzone, pod koniec przewracamy na chwilę na drugą stronę, żeby żółtko ścięło się powierzchownie.
Na jednej kromce chleba układamy sałatę, pomidor i łyżeczkę majonezu. Przykrywamy drugą kromką. Następnie kładziemy szynkę, jajko sadzone i przykrywamy ostatnią kromką.
Kroimy całość po ukosie na pół.
Autorką kanapki jest Pani Barbara Nowacka.