Składniki na ciastka paluchy czarownicy:
- 50 migdałów (najlepiej bez skórki)
- czerwony barwnik spożywczy
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 3 szklanki mąki
- całe masło lub margaryna
Jak zrobić ciastka paluchy czarownicy:
– pomaluj pędzelkiem migdały barwnikiem spożywczym z jednej strony,
– rozbij jajko, oddziel białko od żółtka, zachowaj białko na póżniej, a żółtko wlej do wysokiej miski lub garnka,
– dodaj 2 kolejne jajka (białka i żółtka), dodaj cukier waniliowy i cukier. Utrzyj mikserem na gładką masę,
– dodaj masło i mąkę i dalej ucieraj,
– a teraz najmniej przyjemna część pracy: ugnieć ciasto rękami,
– gdy będzie zagniecione i elastyczne, włóż je na pół godziny do lodówki,
– w tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni,
– uformuj z ciasta paluszki,
– wciskaj w każdy paluszek pazurek
Zrelaksowana Mama
Warsztaty świadomego rodzicielstwa
Jak radzić sobie ze stresem i złością? Jak być mamą zadowoloną z życia i jednocześnie zapewnić dzieciom szczęśliwe dzieciństwo?
Naucz się porozumiewać z dzieckiem bez przemocy, wyznaczać granice, regenerować siły, świadomie przeżywać swoje macierzyństwo i cieszyć się nim.
– uwaga! musi być dobrze, głęboko przyklejony do ciasta, bo inaczej wypadnie w czasie pieczenia!
– ułóż paluszki na posmarowanej tłuszczem blasze, posmaruj je białkiem z jajka i włóż do piekarnika na ok. 15 min
A może zrobisz psikusa i upieczesz ciastka na słono…. (nie dawaj wtedy cukru waniliowego)?