4 łyżki masła
pół szklanki mleka
niepełna szklanka mąki
3 jajka
łyżkę cukru
powidła do nadzienia
cukier puder do posypania
tłuszcz do zmażenia
szczypta soli
Mleko gotujemy z połową szklanki wody, masłem, cukrem, szczyptą soli. Po zdjęciu z kuchni dodajemy mąkę i dalej podgrzewamy na delikatnym ogniu mieszając energicznie (najlepiej drewnianą łyżką). Po zestawieniu z kuchni, pozwalamy masie ostygnąći dalej ucieramy dodając po jednym jajku.
Kiedy masa będzie już gładka, formujemy małe porcje ciasta, delikatnie kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Osuszamy na papierowym ręczniku i – jeszcze ciepłe pączki miniaturki – napełniamy powidłami. Najlepiej za pomocą szprycy z wydłużoną końcówką. Potem otaczamy w cukrze pudrze.
Smacznego!