Ciasto na naleśniki:
– około 1 kg mąki,
– 4 jajka,
– szczypta soli,
– około 1 litra mleka wymieszanego z wodą mineralną gazowaną – ciepłego.
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników robimy ciasto tak, aby było lejące i bez grudek.
Z ciasta smażymy na patelni naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.
Usmażone naleśniki wykładamy na płaski, duży talerz.
Składniki na nadzienie – farsz:
– około kilograma sera białego,
– 2 cukry waniliowe,
– cukier kryształ (według uznania) jeśli ktoś lubi słodkie daje więcej, jeśli mniej słodkie – daje mniej cukru,
– 25 dag do 50 dag malin zmiksowanych lub rozdrobnionych w blenderze.
Wykonanie nadzienia:
Ser rozcieramy w misce z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Gdy jest roztarty dodajemy zmiksowane maliny i rozcieramy – sprawdzamy czy ser jest wystarczająco słodki.
Rozrobionym z malinami serem smarujemy naleśniki i zwijamy w rulonik lub w chusteczkę.
Następnie naleśniki podsmażamy na patelni na maśle lub margarynie, wykładamy na talerz i dekorujemy. Można polać bitą smietaną z cukrem i z niewielką ilościa zmiksowanych malin lub innych owoców.
Z podanej porcji wychodzi duża rodzinna porcja naleśników dla 4-6 osobowej rodziny.
Zamiast malin można dodać do sera zmiksowane truskawki, jagody lub morele.
Gdy ktoś nie lubi podsmażanych naleśników z serem, nie musi ich podsmażać.
Są pyszne – życzę smacznego!
TUTAJ zobacz inne przepisy na desery dla dzieci