SKŁADNIKI:
5-6 jaj
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
1 łyżka kakao
W pierwszej kolejności oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywno.
Następnie dodajemy niepełną szklankę cukru i chwilę miksujemy – do mometu aż cukier utrwali pianę, gdy tak się stanie dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy!
Do ubitych jaj dodajemy 1 szklankę mąki wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
Stopniowo dodajemy i powoli mieszamy łyżką najlepiej drewnianą!
Ważne jest aby ciasto było mocno napowietrzone!
Z masy odlewamy część [1/3 ] ciasta do innego naczynia i dodajemy kakao.
Do masy jasnej natomiast dodajemy łyżkę mąki i delikatnie mieszamy.
Wszystko umieszczamy w podłużnej formie: najpierw część jasną, następnie ciemną.
CZAS PIECZENIA:
35-40 minut
w temperaturze: 180 stopni
Przepis otrzymaliśmy od Pani Kamili Słomskiej.