Przepis na pyszny chleb bananowy

przepis na chleb bananowy

Wilgotny chlebek o bananowym smaku to fantastyczna alternatywa dla drożdżowego ciasta!

Będziesz potrzebować:

– 2 i 1/2 szklanki zmiażdżonych bananów

– 2 jajka

– szklanka cukru (można dać brązowy cukier i miód pół na pół)

– pół margaryny lub masła

– łyżeczka sody oczyszczanej

– 1/4 łyżeczki soli

– 2 szklanki mąki

 

Wykonanie:

1. zagrzej piekarnik do 200 stopni

2. wysmaruj formę masłem

3. obierz i rozgnieć banany

4. włóż banany, masło lub margarynę, cukier i jajka do dużego garnka i zmiksuj mikserem.

5. dodaj sól i sodę oczyszczoną i miksuj dalej

6. dodaj mąkę i znów miksuj, aż w masie nie będzie żadnych grudek.

7. wlej masę do formy i włóż do nagrzanego piekarnika.

8. piecz półtorej godziny lub do momentu, gdy patyczek/nóż włożony do środka ciasta będzie czysty.

Gwiazdkowe prezenty od 5.10.15.

ZOBACZ TAKŻE:odżywianieprzepisy

Zobacz także