Jak zrobić jadalny koszyczek z ciasta:
Składniki jak na typowe ciasto drożdżowe.
1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i letnim mlekiem. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać drożdże, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Potem wymieszać, dodać jajka roztrzepane z resztą cukru. Stopniowo dolewając olej, wyrobić jednolite , gładkie ciasto, odstające od ręki i ścianek miski.
2. Ciasto przykryć i odstawić na ok. 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Wtedy ponownie je zagnieść i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować na prostokąt o grubości mniej więcej 1 centymetra. Ciasto pokroić ostrym nożem w równe paski szerokości także 1 centymetra. Ostrożnie je porozsuwać.
3. Przygotować plecionkę: Na blacie przykrytym papierem do pieczenia ułożyć na krzyż dwa paski ciasta. Następnie dokładać po jednym pasku poziomo oraz pionowo i przeplatać je tak, aby powstała gęsta siatka.
4. Żaroodporną miskę o średnicy 18 cm posmarować z zewnątrz dość obficie tłuszczem. Rozłożyć na niej ostrożnie przygotowaną siatkę z ciasta. Delikatnie docisnąć do miski. Wyrównać brzegi, odcinając ostrym nożem nadmiar ciasta.
5. Odcięte ciasto ponownie zagnieść. Rozwałkować i pokroić w paski. Skręcać po 2 paski, formując rodzaj sznurka, który będzie podstawą koszyka, wykończeniem brzegu oraz pałąkiem. Plecionkę na misce oraz sznurki posmarować żółtkami roztrzepanymi z łyżką wody.
6. Wszystkie przygotowane elementy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec koszyk około 40 minut, a luźne części 20 minut. Wyjąć, ostudzić.
7. Cukier puder utrzeć z wrzątkiem, powstałym lukrem posklejać wszystkie części koszyczka.