Składniki na ciasteczka – jeżyki:
– 200 g mąki pszennej
– 50 g mąki ziemniaczanej
– 125 g cukru pudru
– 125 g masła z lodówki
– 1 jajko
– zimna woda
– szczypta soli, cukier waniliowy (1.5 łyżeczki)
– migdały w słupkach
– nutella lub ciemny dźem na oczka
– cukierki M&M lub inne – jeżeli jeże mają coś nosić na kolcach
Jak robimy ciasteczka – jeżyki:
Suche składniki: mąki, cukier puder, cukier waniliowy, sól – wsypujemy do miski. Wbijamy do nich cale jajko. Tniemy masło na małe kawałki i dodajemy, wlewamy łyżkę wody i szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w wałek i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po wyjęciu kroimy na małe plastry i formujemy jeżyki. Robimy kolce z migdałów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze około 180 stopni – 10 minut.
Smacznego!