Co potrzebujesz, żeby zrobić jadalne gałki oczne:
na tęczówki i źrenice:
– 1 opakowanie niebieskiej galaretki (lub galaretki w innym kolorze – takim w jakim mają być tęczówki oczu)
– dodatkowo 1 łyżka żelatyny
– tacka – forma
– tubka czarnego lukru (czarny lukier możemy zrobić sami, potrzebujemy tylko czarnego barwnika spożywczego i cukru puder)
na białka oczu:
1.5 łyżki żelatyny
1 łyżeczka budyniu waniliowego
1 łyżka cukru
1 filiżanka gorącej wody
0.5 filiżanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1/2 cukru waliliowego
0.5 filiżanki zimnej wody
Jak zrobić jadalne gałki oczne:
Rozrabiamy niebieską galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodajemy dodatkową żelatynę. Po rozrobieniu nalewamy odrobinę galaretki na dno foremek (zobacz jak to zrobić na filmiku poniżej). Wkładamy tackę do lodówki i czekamy, aż galaretka się zsiądzie.
Robimy źrenice nakładając małe placuszki z czarnego lukru na niebieską galaretkę. Wkładamy do lodówki na godzinę lub na 20 min do zamrażalnika.
W międzyczasie do miseczki wsypujemy 1.5 łyżki żelatyny, 1 łyżeczkę budyniu waniliowego, 1 łyżkę cukru – dolewamy 1 filiżankę gorącej wody. Dodajemy ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy, aż się wszystko rozpuści. Wtedy wlewamy zimne mleko oraz zimną wodę.
Zrelaksowana Mama
Warsztaty świadomego rodzicielstwa
Jak radzić sobie ze stresem i złością? Jak być mamą zadowoloną z życia i jednocześnie zapewnić dzieciom szczęśliwe dzieciństwo?
Naucz się porozumiewać z dzieckiem bez przemocy, wyznaczać granice, regenerować siły, świadomie przeżywać swoje macierzyństwo i cieszyć się nim.
Wylewamy białą mieszankę na tackę z zamrożonymi tęczówkami. Jeżeli posiadamy specjalną formę taką jak na filmiku – wylewamy więcej mieszanki i przykrywamy drugą częścią foremki. Jeżeli mamy tylko dolną część foremki – wlewamy mniej mieszanki, a nasze oczy niestety nie bedą klukami a jedynie półkulami.
Zobacz na filmiku jak powstają jadalne gałki oczne: