Scones najlepsze są gdy podaje się je na krótko po upieczeniu. Przełożone dżemem stanowią doskonały dodatek do kawy. W Irlandii można je kupić w każdym supermarkecie lub zamówić w kawiarni. Jednak najlepsze są te wypiekane samodzielnie, w domowej kuchni. Podobno sekretem dobrych scones jest dobra mąka, świeże rodzynki sułtańskie i gorący piekarnik.
Istnieje cała masa przepisów na Irish Scones, jednak ja co roku w dzień św. Patryka sięgam po ten, który napisała mi wiele lat temu moja Irlandzka przyjaciółka Deborah. Pamiętam, że ilekroć bywałem na wsi w jej domu pełnym kotów, tylekroć trafiałem na świeże, gorące, pachnące, wyjęte wprost z piekarnika chrupiące bułeczki. Poniżej polskie tłumaczenie przepisu:
Przepis na 8-9 scones:
250 g mąki pszennej
20 g proszku do pieczenia
20 g płatków kukurydzianych
20 g cukru
50 g miękkiego masła
80 g rodzynków sułtańskich lub / i krojonych wiśni świeżych lub kandyzowanych
1 jajko
150 ml mleka
Uwaga: Deborah używa aż 20g proszku do pieczenia, ale ja daję maksymalnie dwie łyżeczki.
Wsypać mąkę, cukier, rozgniecione płatki, proszek do pieczenia do miski, dołożyć masło uprzednio pokrojone w plastry (będzie łatwiej rozgnieść). Wszystko wymieszać i dobrze rozgnieść dłońmi. Dołożyć rodzynki i / lub wiśnie. W osobnym naczyniu wymieszać jajko z mlekiem, a następnie wlać je do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Można do tej czynności użyć drewnianej łyżki. Upewnić się, że wszystkie składniki są dokładnie z sobą wymieszane. Konsystencja musi być lepka, ale nie mokra. W razie konieczności dolać więcej mleka. Podsypać blat kuchni mąką i wyłożyć na niego rozrobione ciasto. Ugnieść go na płasko, tak aby miało ok. 3 cm grubości i szklanką wykroić krążki i ułożyć je na dobrze nasmarowanej tacy. Posmarować powierzchnię krążków mlekiem, aby uniknąć ich nadmiernego spieczenia.
Piec około 15 minut w piecu nagrzanym do temp. 190 stopni. Smacznego
Przepis na Irish Scones otrzymaliśmy od Pana Ryszarda Pietrasiny. Autor otrzymuje upominek