Będziesz potrzebować:
– 3 szklanki mąki
– 4 żółtka – kostka miękkiego masła
– szklanka cukru
– torebka cukru waniliowego
– 3 białka jajek
– słoiczek dżemu truskawkowego lub innego czerwonego
Wykonanie:
1. ubij 2 białka z cukrem waniliowym na pianę
2. zmieszaj mąkę z żółtkami, masłem lub margaryną oraz cukrem.
3. dodaj ubite białka.
4. całość wyrabiaj rękami aż powstanie miękkie ciasto
5. włóż do lodówki na 30 minut.
6. lekko ubij 1 białko w głębokim talerzu
7. wyjmij z lodówki i rozwałkuj ciasto. Wycinaj foremką serca – pełne na spody ciasteczek i z „dziurką” w kształcie serca (można wyciąć nożem lub znaleźć mniejszą foremkę) na góry.
8. górne części ciasteczek (te z „dziurkami”) maczaj w białku i w orzechach
9. piecz obie części ciastek w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez ok 8 min
10. po ostudzeniu smaruj dolne części dżemem i przyciskaj górnymi. Posyp cukrem pudrem.
Ciasteczka-serduszka to wspaniały prezent dla Mamy na Walentynki!