Ogóry kiszone czy małosolne? Czym się różni koper od koperku i po co chrzan do kiszenia? Czy można zakisić czosnek i jak przygotować marynowaną cebulę, która idealnie nadaje się do burgerów? I wreszcie: czy kompot faktycznie jest tak prosty do przygotowania i jak ugotować go z owoców, liści i nasion różnych owoców? Sierpień jest wymarzonym czasem na przygotowywanie wszelkich przetworów warzywnych i owocowych, co wspólnie uskutecznimy na warsztatach. Porozmawiamy też o odpowiednim przygotowaniu słoików, niezbędnych sprzętach i pasteryzacji.
W menu: konfitury, kompot, ogórki małosolne/kiszone, marynowana czerwona cebula do burgerów/kanapek.
UWAGA: uczestnicy proszeni są o przyniesienie ze sobą średniej wielkości (250-400ml) słoików wraz z pasującymi do nich nakrętkami, max 10 sztuk. Słoik można podpisać ciemnym markerem z boku lub na spodzie (po umyciu słoika w domu marker zejdzie).
Termin: sobota i niedziela 8-9.08.2020, godziny do wyboru w oba dni: 9.30, 12, 14.30, 17, 19 – rozkład grup według wieku uczestników rozpisany poniżej w szczegółach organizacyjnych
WARSZTATY W CZASIE COVID-19 przeczytaj przed przyjściem na warsztaty, to ważne!
- warsztaty kulinarne prowadzone są z zachowaniem wymogów sanitarnych dostosowanych do obecnej sytuacji zaostrzonego rygoru sanitarnego w obliczu pandemii COVID-19
- w studiu, gdzie odbywają się warsztaty, dostępne są żele i płyny do dezynfekcji, studio i sala warsztatowa są czyszczone i dezynfekowane przed każdymi warsztatami i przed oraz po każdej grupie warsztatowej
- uczestnicy i prowadzący zobowiązani są przestrzegać wymagań sanitarnych (mycie rąk, mycie warzyw/owoców/jajek przed przystąpieniem do pracy, fartuchy, związane włosy)
- przed zajęciami każdy uczestnik będzie zobowiązany zapoznać się i wypełnić oświadczenie związane z zaostrzonymi zasadami higieny i bezpieczeństwa sanitarnego obowiązującymi na warsztatach oraz wyrazić zgodę na każdorazowy pomiar temperatury przed wejściem na warsztaty wraz z oświadczeniem rodzica/opiekuna prawnego o stanie zdrowia uczestnika warsztatów oraz jego opiekunów
- wielkość grup warsztatowych – maksymalnie 8 uczestników, większe grupy będziemy starali się uruchamiać na dalszych etapach warsztatów, monitorując na bieżąco sytuację epidemiologiczną – na razie do odwołania grupy nie większe niż 8 osób
- stałe godziny warsztatowe do odwołania ulegną drobnej zmianie, będziemy przywracać je stopniowo, biorąc pod uwagę obecną sytuację epidemiologiczną
- na warsztatach dla uczestników dostępne są fartuchy – jednak dopóki sytuacja epidemiologiczna się nie ustabilizuje, w miarę możliwości polecamy przynosić swoje fartuchy
- miejcie ze sobą własny długopis
- sztućce, naczynia, miski i wszystkie sprzęty oraz zastawa używana na warsztatach jest po każdej grupie myta i dezynfekowana
WAŻNE UWAGI
- – warsztaty przeznaczone są dla dzieci
- – dorośli nie biorą udziału w warsztatach, wyjątkiem są młodsze grupy lub dzieci, które potrzebują wsparcia emocjonalnego/psychicznego w większym stopniu oraz/lub dzieci ze specjalnymi potrzebami
- – jeśli przychodzicie na warsztaty po raz pierwszy, sugerujemy dopytać w momencie zapisów, czy Wasza obecność na warsztatach jest możliwa/konieczna/niezbędna
- w przypadku warsztatów dla dzieci prosimy, aby na warsztaty z dzieckiem przychodził maksymalnie jeden rodzic/opiekun
- zawsze przed zapisaniem dziecka lub siebie (w przypadku warsztatów dla dorosłych) na warsztaty prosimy o kontakt – prowadzący doradzą najlepszą grupę wiekową
- w przypadku sytuacji młodsze dziecko + starsze rodzeństwo, doradzamy wybierać starszą grupę – młodsze dziecko lepiej będzie czuło się i pracowało ze starszymi niż starsze z młodszymi
- w przypadku rodzeństwa doradzamy zapisywać dzieci do jednej grupy
- prosimy sprawdzać dokładne daty i godziny pod rozpiską każdego tematu warsztatów – czasami uruchamiamy grupy dodatkowe, np. w sobotę o godzinie 19, innym razem więcej grup odbywa się w niedzielę niż w sobotę
- grupa warsztatowa uruchamia się po zebraniu minimalnej liczby osób
- godziny rozpoczęcia warsztatów mogą ulec zmianie ze względów od nas niezależnych, najczęściej o 30-60 minut, o wszystkich zmianach informujemy na bieżąco w programie i konsultujemy z rodzicami dzieci już zapisanych na warsztaty osobiście
- w przypadku rezygnacji z warsztatów prosimy o odwoływanie – nie musicie podawać nam powodu, ale jeśli nie możecie dotrzeć na zajęcia, będzie to turbocenna informacja dla dzieci, które są zapisane na listę rezerwową i chętnie skorzystają z wolnego miejsca
CZAS TRWANIA
w zależności od tematyki oraz liczby i wieku uczestników: ok 1-1,5 godziny.
MIEJSCE
studio kulinarne Book me a cookie, ul. Czerwonego Prądnika 8/8, Kraków (Olsza), klatka A (wejście obok Żabki). Nie ma strefy płatnego parkowania.
ZAPISY
liczba miejsc jest ograniczona. Obowiązują zapisy, dzieci wcześniej niezapisane lub zapisane bez potwierdzenia z naszej strony nie są uwzględnione na liście. Zapisów można dokonywać telefonicznie/smsowo: 791 487 666 w dni powszechnie w godzinach 9-18, po tych godzinach tylko smsowo lub mailowo: bookmeacookie@gmail.com
Przy zapisie należy podać: imię, nazwisko, wiek dziecka (lub dzieci), miasto (Kraków czy Warszawa), wybrany termin i godzinę warsztatów oraz numer telefonu do rodzica lub opiekuna.
CO ZABRAĆ ZE SOBĄ NA WARSZTATY?
– Pojemniki wielorazowe, najlepiej dwa duże pudełka plastikowe/szklane z zamknięciem i jeden średniej wielkości słoik. W przypadku tematów słodkich sprawdzą się też zamykane puszki. W razie wątpliwości zawsze można dopytać nas przed warsztatami, co najlepiej ze sobą zabrać.
Na miejscu dostępne będą też jednorazowe ekologiczne pudełka z papieru i trzciny cukrowej, małe 1 pln, duże 2 pln.
– Obuwie na zmianę
ROZKŁAD GRUP
– soboty: godzina 9:30 grupa dla dzieci 4-5,5 lat, godziny 12:00 i 14:30 dzieci 6-8 lat, godziny 17:00 i 19:00 grupa dla dzieci starszych (9 lat+)
– niedziele: godzina 9:30 dzieci 5-7 lat, godzina 12:00 dzieci 7-9 lat grupa zaawansowana i dzieci chodzące na warsztaty regularnie od co najmniej roku, godzina 14:30 grupa starsze dzieci 9-12 lat, godzina 17:00 grupa nastoletnia 12-15 lat, godzina 19:00 grupa dodatkowa, jeśli miejsca na poprzednich grupach się zapełnią, zwykle grupa mieszana wiekowo, prosimy przy zapisach dopytać o wiek uczestników. W przypadku dużej liczby chętnych młodszych dzieci, grupa młodzieżowa może zostać przesunięta na godzinę 18 lub 19, pod warunkiem, że wszyscy rodzice dzieci zapisanych na zajęcia wyrażą zgodę na zmianę godziny.
MINIMALNY WIEK
dolna granica wieku to 4 lata; młodsze dzieci tylko po indywidualnej wcześniejszej konsultacji
ALERGIE POKARMOWE
prosimy w momencie zapisu o zgłaszanie wszelkich alergii pokarmowych oraz problemów z jedzeniem wśród dzieci (np. dziecko nie lubi warzyw, owoców, boi się dotykać mokrych rzeczy, nie lubi mąki, ma alergię pokarmową na orzechy, soję, gluten, itd.)
KOSZT WARSZTATÓW I KARNETY
warsztaty dla dzieci pojedyncze: 50 pln od dziecka warsztaty dla dzieci w karnecie: karnet kwartalny (3 zajęcia) = 135 pln, karnet na cały semestr (6 zajęć) = 270 pln, karnet na cały rok (11 zajęć) = 495 pln. W cenie znajdują się wszystkie produkty, materiały i sprzęty potrzebne do przeprowadzenia warsztatów, fartuchy na czas warsztatów oraz komplet przepisów dla uczestników
Karnet obowiązuje na 3, 6 lub 11 kolejnych zajęć, jest imienny dla jednego dziecka (jednej osoby). W ramach karnetu możliwa jest jedna nieobecność (przy karnecie rocznym: dwie), wtedy karnet przedłuża ważność o jeden miesiąc naprzód – powyżej jednej nieobecności karnet przepada za więcej niż jedną możliwą nieobecność. W przypadku, gdy dziecko będzie nieobecne drugi raz, aby nie tracić karnetowego wejścia, na zastępstwo za dziecko może przyjść inny uczestnik, o ile opiekunowie poinformują nas o tym wcześniej (minimum na 4 dni przed warsztatami). Nie można wykorzystywać karnetu imiennego na więcej niż jedną osobę, np. jeden karnet na 3 wejścia nie uprawnia do udziału 3 różnych dzieci na jednych zajęciach.
WARSZTATY NA PREZENT I VOUCHERY
istnieje możliwość zakupu vouchera prezentowego na dowolną liczbę wejść warsztatowych. Vouchery są imienne, minimalna liczba warsztatów to 1, maksymalna to 12. Typy dostępnych voucherów: urodzinowy, komunijny, „ogólnoprezentowy”. Po opłaceniu warsztatów przelewem otrzymujecie Państwo od nas spersonalizowany voucher dla dziecka i w przypadku urodzin kulinarnych zaproszenia dla wszystkich uczestników do samodzielnego wydrukowania oraz uzupełnienia nazwiskami gości. W sprawie voucheru prosimy o kontakt mailowy na bookmeacookie@gmail.com z podaniem imienia, nazwiska i wieku dziecka, miasta (Kraków lub Warszawa), wybranego terminu i godziny warsztatów, liczby warsztatów oraz telefonu kontaktowego do siebie.
PROWADZĄCA
Joanna Mentel – głównodowodząca warsztatów kulinarnych w Book me a cookie i Dzieciakach w formie.
Book me a cookie
Book me a cookie organizuje regularne warsztaty kulinarne w Krakowie. Dla dzieci,nastolatków i dorosłych, dla jadków i niejadków, osób uczulonych na różne produkty spożywcze, mających specjalne diety – dostosowujemy składniki pod wszelakie alergie pokarmowe. Z …
+ 48 791 487 666 pon-pt: 9-18
bookmeacookie@gmail.com
https://bookmeacookie.pl
facebook