Dzięki zaprzyjaźnionym kucharkom przygotujemy wspólnie trzy potrawy, charakterystyczne dla krajów z których pochodzą. Do gotowania wykorzystane zostaną w znacznej mierze produkty podarowane przez kleparskich wystawców, które w innym wypadku, z powodu zbliżającego się terminu ważności, wylądowałyby w koszu. Będziemy uczyć się jak przygotować te potrawy krok po kroku i jak w pełni korzystać z prostych produktów, które mamy pod ręką nie marnując ich.
Wspólnie gotując oraz jedząc zastanowimy się jak w prosty sposób można zapobiec marnowaniu 9 mln ton żywności, która rocznie jest w Polsce wyrzucana do śmietnika.
W ten dzień naszymi przewodniczkami będą:
Pani Mayura z Indii, która przygotuje dla nas pyszne RAJMA, czyli curry z czerwonej fasoli. To jedna z najpopularniejszych potraw w Północnych Indiach. Rajmę serwować będziemy z ryżem i chutneyem autorstwa Mayury.
Pani Mira z Korei, która pokaże nam jak gotować klasyczny BIMIMBAP– czyli proste i bardzo znane w Korei danie na bazie ugotowanego ryżu, sezonowych warzyw, z dodatkiem jajka i pysznego sosu chilli.
Pani Henia z Polski, która pokaże nam jak zrobić lubiane przez wszystkich PIEROGI RUSKIE – z cieniutkim ciastem i ruskim farszem na bazie sera i ziemniaków.
Warsztaty odbędą się na Rynku Kleparskim w niedzielę, 15 maja w godzinach 11.00 – 14.00.
Spotkanie jest częścią projektu „Podaj Dalej”, który ma na celu nagłośnienie problemu dostępu do żywności oraz pomocy najbardziej potrzebującym.
Wydarzenie na FB: https://www.facebook.com/events/1776224962615365/
Muzeum Etnograficzne im. Seweryna Udzieli w Krakowie
Muzeum Etnograficzne jest narzędziem do rozumienia teraźniejszości, myślenia o przyszłości i odkrywania przeszłości. Jest przestrzenią spotkania, rozmowy i krytycznej refleksji o tym, co wokół nas i za co chcemy brać razem odpowiedzialność. Wsłuchujemy i wpatrujemy się …
31-066 Kraków
(12) 430 60 23
edukacja@etnomuzeum.eu
http://www.etnomuzeum.eu
facebook