Czy w tej sytuacji mogłaby mi Pani podpowiedziec na jakie mleko ponownie się zdecydować?
Wiem, ze mleko to powinno mieć obniżoną ilość laktozy.
z góry dziękuję i pozdrawiam, mama Hani
Aneta Strelau, dietetyk:
Zaparcia postrzegane są często przez środowiska medyczne jako objaw błahy i mało istotny. Tymczasem sporadycznie doświadcza go niemal każda osoba i stanowią bardzo poważną dolegliwość. O znaczeniu zaparcia w populacji dziecięcej świadczy skala problemu: jest to najczęstsza dolegliwość, która występuje u dzieci.
Szczególna rola w wywoływaniu zaparć, zwłaszcza u najmłodszych dzieci, przypada białkom mleka krowiego. W leczeniu przewlekłego zaparcia należy czasami rozważyć konieczność zastąpienia mleka preparatami sojowymi. Tutaj polecam Bebilon sojowy, Humana SL.
Przyczyną problemów z brzuszkiem może być też wcale nie mleko, ale złej jakości woda. Do przygotowania mieszanki najlepiej używać niegazowanej, niskozmineralizowanej. Trzeba ją przegotować, a następnie ostudzić do temperatury 40stopni C.
Ważne jest też leczenie zaparć dietą. Podstawową rolę tutaj odgrywa przestrzeganie określonych norm przy tworzeniu jadłospisu Hani. Pożywienie należy podawać nie rzadziej niż 5 razy na dzień. Nie wskazane są długie przerwy pomiędzy posiłkami, a bardzo ważne jest zapewnienie odpowiedniego nawodnienia. Dzieciom ze skłonnością do zaparć należy wcześniej wprowadzać soki z owoców, warzyw oraz jarzynki i podawać je w większych ilościach.
Wskazane są płyny na czczo: soki, woda przegotowana, herbatka z kopru włoskiego, rumianku. Korzystne działanie ma także w zwiększonej ilości glukoza. W drugim półroczu dziecka można podać przed śniadaniem wodę przegotowaną z miodem o temperaturze pokojowej. Oprócz diety u małych dzieci dobre efekty daje gimnastyka nogami, masowanie brzuszka czy ciepła kąpiele.