• smażone kiełbaski wieprzowe (sausages);
• smażone plastry bekonu (rashers);
• jajko sadzone lub jajecznica (scrambled eggs);
• white pudding (rodzaj białej kaszanki) lub black pudding (rodzaj czarnej kaszanki) – w naszych sklepach prawdopodobnie nie dostaniemy ani drugiej, a zatem wykorzystamy tradycyjną polską kaszankę;
• pieczony pomidor (oven-baked tomato);
• hash brown – podobny do polskiego placka ziemniaczanego, ale smażony na głębokim tłuszczu;
• tosty (chleb tostowy);
• frytki lub pieczone ziemniaki;
• fasolka w sosie pomidorowym;
• kawa lub herbata, z reguły podawane z mlekiem i cukrem.
W skład zestawu mogą wchodzić również:
• smażone pieczarki;
• tarty ser żółty
Możemy wykorzystać wszystkie składniki klasycznego irlandzkiego śniadania, ale równie dobrze możemy wybrać tylko te, które uda nam smakują. Wszystko smażymy na „wolnym ogniu” poczynając od tych artykułów, które potrzebują najwięcej czasu, a więc kiełbasek i bekonu.
Najważniejsze, aby nie przypalić składników i długo delektować się pieczystym aromatem unoszącym się w kuchni. Chleb opiekamy w tosterze. Wszystko to podajemy na ciepło. Do picia podaje się sok pomarańczowy, gdyż wiadomo, że pomarańcze masowo porastają Irlandię (żart 🙂 ). Oczywiście sok dla dzieci. Dorośli mogą wzbogacić irlandzkie śniadanie o szklaneczkę prawdziwego irlandzkiego Guinnesa! Tak dawka kalorii utrzyma każdego z nas na siłach przez cały dzień. Smacznego 🙂