Przepis na piętrową kanapkę

przepis na Piętrową-kanapkę

Kanapka piętrowa to sposób na urozmaicenie śniadań i “przemycenie” warzyw w kanapce.

SKŁADNIKI:
na 1 porcję
3 kromki chleba tostowego
1 jajko
1 liść sałaty
1-2 plasterki pomidora (w zależności od wielkości)
1 łyżeczka majonezu
1 plaster szynki konserwowej
oliwa do smażenia
sól

PRZYGOTOWANIE:
Kromki chleba opiekamy w tosterze lub na patelni. Szynkę kroimy w prostokąciki 1 x 2cm. Liść sałaty składamy na 4 i kroimy w paseczki.

Jajko smażymy jak sadzone, pod koniec przewracamy na chwilę na drugą stronę, żeby żółtko ścięło się powierzchownie.

Na jednej kromce chleba układamy sałatę, pomidor i łyżeczkę majonezu. Przykrywamy drugą kromką. Następnie kładziemy szynkę, jajko sadzone i przykrywamy ostatnią kromką.

Kroimy całość po ukosie na pół.

Autorką kanapki jest Pani Barbara Nowacka.