Przepis na naleśnikowy makaron ze szpinakiem

przepis na naleśnikowy makaron ze szpinakiem

Żółto-zielony makaron to sposób na zachęcenie niejadka do szpinaku.

Ciasto na naleśniki:
• 1 szklanka mleka
• 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
• 1,5 szklanki mąki
• 2 jajka
• szczypta soli
• tłuszcz do smażenia
• mrożony szpinak

 

Farsz i sos:
• 250 g piersi z kurczaka
• sól, pieprz, oregano
• 200 ml śmietany 18%
• ser żółty

Wykonanie:
Wodę i mleko wlej do miski, dodaj mąkę, jajka i sól. Ubij ciasto trzepaczką. Na patelni usmaż 4 naleśniki. Do pozostałego ciasta dodaj rozmrożony szpinak. Wymieszaj i usmaż resztę naleśników.

Mięso pokrój w kosteczkę i usmaż z dodatkiem ziół (sól, pieprz, oregano). Dodaj śmietanę i ser.
Gotowe naleśniki zwiń i pokrój w plasterki tak by przypominały makaron (żółty i zielony). Mięso z sosem wlej na pokrojone naleśniki. Całość posyp tartym serem.

Nasi mali pomocnicy mogą mieszać i dodawać składniki, a następnie ucieszą się gdy będą mogli polać całość sosem i wspólnie z rodzicami zjeść naleśnikowy makaron ze szpinakiem. Jak prawdziwy marynarz Popeye.

Przepis otrzymaliśmy od Pani Małgorzaty. Autorka otrzymuje upominek.