Przepis na pesto pietruszkowe z chlebowymi paluchami

pesto z pietruszki z paluchami chlebowymi przepis

Bogata w witaminy C, A, beta-karoten i żelazo. Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas. Wzmacnia wzrok, działa moczopędnie, usprawnia trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Natka pietruszki, bo o niej mowa, to prawdziwy, polski superfood! I wcale nie trzeba jeść jej tylko w formie, nielubianego przez dzieci, dodatku do zup.

Składniki:

* słonecznik łuskany – ½ szklanki

* natka pietruszki – 2 pęczki

* sok z cytryny -1 łyżka

* skórka otarta z cytryny – 1 łyżeczka

* czosnek – 1 ząbek

* oliwa z oliwek – 100 ml

* starty parmezan – 15 g

* sól i pieprz do smaku

* chleb tostowy pełnoziarnisty

Wykonanie:

Słonecznik namoczyć na noc w wodzie, następnie odcedzić na sitku i osuszyć. Dodać listki natki pietruszki, sok i skórkę z cytryny, czosnek, oliwę, parmezan, oraz szczyptę soli i pieprz. Całość zmiksować blenderem do uzyskania  grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty.

Kromki chleba tostowego pokroić na paski o grubości ok. 1 cm. i ułożyć  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą z oliwek i upiec  w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż pieczywo się zarumieni i będzie chrupiące. Paluchy po wystygnięciu przekładamy do miseczki i podajemy z pesto pietruszkowym.

Smacznego!

 

TUTAJ zobacz inne zdrowe przepisy dla dzieci

zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent