Przepis na babeczki-muffiny z truskawkowymi czapkami – Mikołaje

przepis na muffiny z czapkami Mikołaja

Czy Mikołaj może być… jadalny? Oczywiście! Zobaczcie jak zrobić jadalnego Mikołaja.

Ciasto na 18 babeczek-muffinek:

60 g oleju 
200 g mąki
130 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka i sok z 1 sparzonej cytryny
1 jajko
ok. 120 ml mleka

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.

W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i skórkę z cytryny.
Do miarki wyciskamy sok z cytryny i uzupełniamy mlekiem do 200 ml. Wbijamy jajko i dolewamy olej – roztrzepujemy widelcem.

Płynne składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia się składników.

Wsypujemy owoce, mieszamy i wykładamy ciasto do papilotek do 2/3 wysokości.

Pieczemy 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka.

Zdobienie Mikołajów:

Dobrze ubijamy śmietanę tortową (z cukrem lub bez – jak kto lubi). Nakładamy na babeczki warstwę bitej śmietany i nakładamy czerwoną czapeczkę z truskawki. Jeszcze tylko biały pomponik z bitej śmietany na czubku truskawki i… Mikołaje gotowe!

Smacznego!