Jabłkowy jeżyk

Jabłkowy-jeżyk

Jest to doskonała zabawa, gdyż dziecko uczy się wykonywania różnorodnych czynności w kuchni (rozrabia galaretkę, myje jabłko, a następnie je kroi). Całość tworzy smakowity jesienny deser, który jest smaczny, zdrowy, apetycznie wygląda i jest niemal całkowicie wykonany przez dziecko – mama tylko troszeczkę pomaga.

Potrzebne będą:
1 galaretka agrestowa,
1 jabłko
2 rodzynki
połówka śliwki kalifornijskiej lub śliwki węgierki.

Wykonanie:
1. Galaretkę rozrabiamy w niespełna 0,5 litra gorącej wody. Gdy się rozpuści, wlewamy do okrągłej miseczki i odstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy galaretka jest twarda wykładamy ją na talerzyk – jest to korpus jeża.
2. Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki – wydrążamy gniazda nasienne.
Ćwiartki jabłek kroimy na paski, które następnie kroimy na słupki – są to kolce jeża.
3. Galaretkę na talerzyku (tułów jeża), dekorujemy słupkami z jabłka (kolce jeża).
4. Tak wykonanemu jeżykowi dodajemy oczka z rodzynek i ryjek ze śliwki –
i nasz jesienny jeżyk gotowy.

 

Autorem jeżyka jest Mikołaj Piątek i Jego mama Ania.
Mikołaj otrzymuje od nas książkowy upominek